Respirar bé, la clau del córrer

Una de les patologies més habituals de professors, cantants, periodistes i locutors són els nòduls i els pòlips a les cordes vocals que es detecten per una veu trencada i afònica. Sorgeixen com a conseqüència d'un mal ús de la veu i d'alteracions respiratòries. Per això, després d'una intervenció quirúrgica és recomanable anar al logopeda o al foniatre per reeducar la veu, és a dir, aprendre de nou a usar l'expressió fonètica i saber controlar la respiració i la relaxació.

La importància de respirar bé és capdalt en molts aspectes de la salut humana perquè permet l'entrada d'oxigen al cos i la sortida de diòxid de carboni. En el cas dels esportistes perquè pot ser sinònim d'èxit o fracàs. El cor que no està acostumat al moviment batega més ràpid ja que li falta oxigen però si respirem més lent en fer exercici, el cos s'acostuma a l'aire limitat. Un bon exemple d'això és la respiració dels nadadors que agafen aire de forma alternativa cada tercera braçada. Així mateix, els runners s'haurien de concentrar amb el ritme de la respiració. Si la sincronitzen amb la carrera de forma relaxada, 3 passes per cada inhalació i 2 passes per cada exhalació, poden reduir l'esgotament. Els qui vulguin millorar la respiració, poden practicar fent natació. És recomable buscar el tempo ja sigui 3:2 o a un ritme 2:2 tot i que en aquest cas cal vigilar la puntada del corredor.

El ritme constant de cada inhalació/exhalació d'oxigen provoca una eficiència mental tan gran que allunya el possible dolor i l'esgotament. A cada exhalació, cal alliberar tensions agitant els braços, movent en cap en cercles,...

Tot i que el debat continua obert, cada dia són més els que pensem que si fem entrenaments intensos, les inspiracions s'han de fer des de la boca i el nas mentre que en els entrenaments relaxats, es pot usar només el nas.

En resum, més enllà de fer estiraments i exercicis de força, per retardar l'esgotament físic i mental cal concentrar-se en respirar profundament i fer-ho des del diafragma (l'estòmac). Així es busca eliminar la major quantitat de diòxid de carboni i inhalar al màxim d'oxigen possible.

Las qüestió és respirar còmodament sense ofergar-se fins arribar sa i estalvi a la meta, ja sigui a ritme de fox o a ritme de vals. Tot sigui per seguir ballant-la!


Entradas destacadas