Algú ha dit drop d'una vamba?

La primera vegada que vaig escoltar la paraula drop era fa molts anys i estava a la feina editant un vídeo analògic. Al monitor on visualitzàvem les imatges que editàvem hi sortia una ratlla durant una mil·lèssima de segon i ens vam mirar amb el muntador amb cara de circumstàncies perquè aquell pla tan bo no es podria utilitzar, no es podria emetre en antena. En televisió, el drop (la forma breu de drop out) és un defecte en les antigues cintes de vídeo que generava un error per falta de dades binàries en reconstruir la senyal analògica i que podia ser degut a la pols en els capçals lectors o en el mateix suport. Avui, amb la digitalització de les notícies els drops han passat a la història.

En canvi, en el món dels runners el drop té una especial vigència i està més en voga que mai. No tothom sap el seu significat i aquí intentarem desvetllar-ne les seves implicacions a l'hora de córrer. D'entrada dir-vos que segons el Diccionari de Cambridge significa descens, si usem drop com a nom, i caure o deixar-se caure si l'usem com a verb.

Aplicat a les sabatilles, el drop és la diferència d'alçada que hi ha entre el punt més baix de la planta del peu en els metatarsians, i el punt més alt del taló. Cal tenir en compte que aquesta medició es fa des de l'interior del peu i no des de l'exterior. Dit d'una altra manera, el drop és la diferència del gruix entre la sola on es recolza el taló i la zona dels dits.

Normalment, el drop de les bambes depèn de si són minimalistes o molt amortdes. Els valors es mouen entre 0-2 mm i els 12 mm, passant pel 8 mm de les sabatilles mixtes, les més tradicionals. En teoria, un drop més elevat ens ajuda a aterrar millor el taló mentre que un drop menys pronunciat, és a dir, un drop més baix, ajuda a avançar més i evita que talonem amb menys força en córrer. D'aquesta manera, si ets un corredor amb problemes als bessons o als tendons d'aquil·les et caldria un drop alt o tradicional. En canvi, si tens lesions o dolors als genolls i als quadríceps, el drop hauria de ser més baix ja que aquest permet alleugerir el pes en les zones esmentades.

Resumint:

-drop alt: fins a 12 mm, permet descarregar tendons d'aquil·les i bessons. El pes es carrega més en els quadríceps. Ideal per rodatges tranquils, rodatges de plaer.

-drop baix: fins a 6 mm, permet descansar genolls i quadríceps. El pes es carrega més en els bessons i tendó d'aquil·les. Trepitges més amb els metatarsians. Ideal per rodatges ràpids.

És clar que, com sempre, de la teoria a la pràctica hi poden haver excepcions en funció de la biomecànica, la tècnica de carrera, el pes, el teu quilometratge, i el teu estil de córrer (amorteït, minimalista), perquè cada peu és un món i cada corredor, una galaxia.


Entradas destacadas