Preparar la ment

Un dels principals reptes dels corredors és acabar les curses i per aconseguir-ho cal preparar-se físicament i, sobretot, mentalment. El cos s'ha d'adaptar a les condicions de la cursa. Tipus de terreny, condicions climàtiques, altitud, ... tots aquests factors condicionen la resposta i la resistència del nostre cos. Així doncs, si la carrera té lloc en un ambient càlid, caldrà entrenar-se a les hores punta del dia, en canvi, si la cursa es fa a la tardor, les tirades es poden fer a qualsevol moment del dia o la nit. Si, per exemple, la competició es fa sobre asfalt caldrà que el corredor entreni a la carretera per tal que el cos s'acostumi als impactes que reben els peus en trepitjar terreny dur. O si la cursa es fa a la muntanya caldrà que els entrenaments siguin en una altitud elevada a fi d'acostumar els pulmons a la falta d'oxigen.

Però més enllà d'aquesta preparació per adaptar el cos al ritme i terreny de la cursa, el més important és preparar la ment. L'objectiu final és gaudir de l'esport i per aconseguir-ho cal aprendre a suportar el patiment. Cada quilòmetre que s'avança significa una mica més de dolor i saber tolerar-lo és bàsic.

En aquest sentit, és interessant entrenar la força mental, això vol dir evitar fer suposicions negatives i oferir al màxim el que un sigui capaç d'oferir. En una cursa no és convenient donar per fet que estem abatuts, que no podrem arribar a la meta final, perquè en el moment en què emetem aquest missatge intern d'una part del cervell a l'altra part, es produeix un enverinament inconscient que perjudica directament el rendiment esportiu. La cultura tolteca, de la Mesoamèrica precolombina dels segles X-XI, ho tenia clar. En fer suposicions, diu el llibre de "Els quatre acords", creiem que el que suposem és cert. Si suposem que el genoll ens fallarà, segurament, no aconseguirem acabar la carrera. Llavors ens inventem les coses a la nostra imaginació i el genoll ens deixarà tirats. Però no perquè realment tinguem tan de mal sinó perquè ens hem suggestionat.

És aconsellable, doncs, immunitzar-te pel desànim. Quan estiguis esgotat, pensa en alguna recompensa i la satisfacció que sentiràs en haver-ho acabat.

La ment humana agraeix que l'adverteixis del que viurà. Quan té antecedents de dolor físic, és capaç de resistir millor la duresa del moment. En conclusió, entrena't per afrontar els quilòmetres "mur" i digues-li al cervell que després d'aquell patiment arribarà la calma. Segur que funciona!

El poder de la ment supera amb escreix el poder


Entradas destacadas